Veel gestelde vragen

Druk op de vragen hieronder om u verder te kunnen helpen bij het zoeken naar antwoorden op veelgestelde vragen of voor extra aanvullende informatie.U kunt ons ook mailen of bellen met al uw vragen op gebied van zadels:

Welke rijzadels maakt Zadelatelier Schutte?
Voor welke rassen maakt Zadelatelier Schutte zadels?
Komt Zadelatelier Schutte ook bij mij op stal?
Waar moet ik rekening mee houden als Zadelatelier Schutte een zadel komt aanmeten?
Van welke materialen wordt een Schutte zadel gemaakt?
Aanvullende informatie

 

Welke rijzadels maakt Zadelatelier Schutte?

Dressuurzadels

Vooral dressuurruiters weten hun weg naar Zadelatelier Schutte te vinden als het gaat om dressuurzadels. Wij zijn gespecialiseerd in het leveren van zadels voor alle denkbare rassen en type paarden. Welke rijdiscipline u ook volgt, een goed passend zadel verhoogt het rijplezier en is de weg naar betere prestaties.

Maatzadels

Het specialisme van Zadelatelier Schutte gaat verder dan alleen het maken van zadels. Zadelatelier Schutte maakt zadels die persoonlijk worden afgestemd op u en uw paard. Vandaar dat wij liever de term – persoonlijk afgestemde zadels – gebruiken.

Springzadels

Zadelatelier Schutte heeft 3 modellen springzadels in de collectie. Voor informatie hierover kunt u bellen met Ninon (06-20689395).

IJslanderzadels

Voor alle rijdisciplines binnen de IJslanderwereld heeft Zadelatelier speciale IJslanderzadels. Er zijn vier verschillende modellen leverbaar: de Tölt , de Change en de Comfort. Zo is er voor zowel de wedstrijdruiter als de recreatieruiter voor elk wat wils.

Veelzijdigheidszadels

De meeste zadelbomen waar wij mee werken zijn ook geschikt voor het maken van een veelzijdigheidszadel.

Schutte zadels

Schutte zadels zijn ontwikkeld door Ninon Schutte van Zadelatelier Schutte. Alle patronen en mallen zijn zo gemaakt dat deze gemakkelijk zijn aan te passen aan uw persoonlijke wensen.

Western zadels

Nee, Zadelatelier Schutte maakt geen westernzadels

Friese zadels

Voor het Friese paard heeft Ninon Schutte van Zadelatelier minimaal drie geschikte modellen. Zadels die rekening houden met de specifieke kenmerken van het Friese paardenras. Het model is in diverse uitvoeringen leverbaar. Individuele eigenschapen van het paard en de ruiter zullen uiteindelijk beslissen welke uitvoering het meest geschikt is.

Endurance zadels

Nee, zadelatelier Schutte heeft geen specifieke endurance zadels.

Eventing zadels

Nee, Zadelatelier Schutte heeft geen specifieke eventing zadels.

Military zadels

Nee, Zadelatelier Schutte heeft geen specifieke military zadels.

Tweedehandszadels

Zadelatelier Schutte verkoopt geen tweedehandszadels van andere merken. Heel af en toe verkopen wij gebruikte zadels van het eigen merk. Het gaat hierbij dan om pasmodellen of beurs modellen die worden vervangen voor nieuwe zadels. Op gebruikte zadels gelden andere garantievoorwaarden. Vraag hier naar bij de aanschaf van een gebruikt zadel.

Maatzadels

Zadelatelier Schutte spreekt liever over persoonlijk afgestemde zadels. Postuur van ruiter en anatomie van het paard bepalen grotendeels het uiteindelijke resultaat van het te maken zadel. Dus elk individueel zadel is daardoor uniek en speciaal te noemen.

Boomloze zadels

In het verleden hebben wij een enkele keer op verzoek een boomloos zadel gemaakt, echter Schutte zadels zijn uitsluitend verkrijgbaar met een houten boom.

Handgemaakte zadels

Alle Schutte zadels worden met de hand gemaakt. Zadelatelier  Schutte werkt met haar eigen patronen en mallen en kan deze precies zo samenstellen dat er elke keer weer een uniek en persoonlijk op u afgestemd zadel ontstaat..

Recreatie zadels

Van al onze modellen kunnen wij een recreatie zadel maken. De meeste ruiters geven er dan de voorkeur aan om het is degelijk leer met de mogelijkheid van bevestiging van zadeltassen te laten uitvoeren.

Andere zadelmerken

Wij verkopen uitsluitend het eigen merk Schutte zadels. Zadelatelier Schutte maakt zadels die persoonlijk worden afgestemd op u en uw paard. In goed overleg met de ruiter wordt er samen gezocht naar de juiste samenstelling en uitvoering van het nieuwe zadel.

 

Voor welke rassen maakt Zadelatelier Schutte zadels?

PRE

Zadelatelier werkt met diverse trainings en handelstallen samen die het Spaanse paard  trainen.  Er zijn dan diverse modellen die in aanmerking komen. Zie “rassen”op de site.

Appaloosa

Het Appaloosa ras is een populair ras in de western wereld. Westernzadels maakt Zadelatelier Schutte niet. Echter hebben wij in het verleden ook voor het Appaloosa ras diverse dressuur-, veelzijdigheids-, en recreatiezadels gemaakt.

Arabier

De Arabier is niet het makkelijkste ras om zadels voor te maken.  Het creëren van optimale  schoudervrijheid zonder dat het zadel gaat schuiven is bij de Arabier geen gemakkelijke opgave. Toch heeft Zadelatelier Schutte enkele goede modellen met korte kussens voor dit ras.

Arabo-Fries

Bij de Arabo-Fries maken wij veelal gebruik van de zadelbomen van het Friese en/of warmbloed ras. Denk aan de Sentrix, Kristal en Legend.

Connemara:

De bouw van de Connemara wil nogal per paard verschillen. De Connemara heeft geen standaard bouw. Het is daardoor op voorhand niet te vertellen met welke zadelboom wij een zadel voor uw  Connemara gaan maken.

Engels volbloed

De Engelse volbloed is gefokt op snelheid waardoor je dit ras veel ziet op de
renbaan of tijdens endurance wedstrijden. Rijdiscipline bepaalt dus welk type
zadel het meest geschikt zal zijn.

Fjord

Het is het Fjordenras de laatste jaren gelukt om het respect te krijgen die het verdient. Het Fjordenras wordt steeds serieuzer genomen. Wij merken dit bij Zadelatelier Schutte omdat wij steeds meer aanvragen krijgen om een dressuurzadel te maken voor het Fjordenras.

Warmbloed paard

Zadelatelier Schutte maakt zadels die persoonlijk worden afgestemd op ruiter en paard. De individuele constitutie van het paard en het postuur van de ruiter zijn bepalend in de samenstelling van een correct passend zadel. Dit geldt voor alle warm-, koud- en volbloed paarden.

Frederiksborger

Ook voor de Frederiksborger hebben wij modellen waar diverse ruiters al vele jaren mee rijden, naar volle tevredenheid.

Freiberger

De Freiberger is een paard dat bij uitstek geschikt is voor het mennen. Toch heeft
de Zwitserse Freiberger geen moeilijk exterieur om er een zadel voor aan te
meten. Zadelatelier Schutte heeft in het verleden diverse succesvolle zadels kunnen
maken voor de Freiberger die onder de man worden bereden.

Gelders paard

Het Gelderse paard vindt haar oorsprong al ver in de vorige eeuw. Van origine een paard dat gefokt is voor de landbouw. Tegenwoordig is het Gelders paard ook geliefd als recreatie rijpaard. Een passend zadel voor het Gelderse paard is geen probleem.

Groninger paard

Een betrouwbaar, nuchter en veelzijdig paard waarbij de inzet van het paard voor diverse disciplines wordt gebruikt. Zadelatelier beschikt over meerdere modellen die geschikt zijn voor het Groninger paard.

Haflinger

Voor de Haflinger maken wij zowel dressuur- als veelzijdigheidszadels. Het Bermonde zadel en de Basic Dressage zijn op dit moment de meest verkochte zadelmodellen voor het Haflinger ras, maar ook een Sentrix of Legend worden verkocht voor de wat meer rijtypische Haflingers. Ook een recreatie model behoort tot de mogelijkheden, vaak worden deze zadels uitgebreid met extra zadeltassen.

Hannoveraan

De Hannoveraan komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het zijn grote en imposante paarden met veel massa. Ook voor de Hannoveraan hebben wij diverse zadelmodellen die geschikt zijn voor dit ras.

Holsteiner

De Holsteiner is het oudste ras uit Duitsland. Een werkwillend paard dat het goed doet in de dressuur alsmede in het springen op topniveau.  Zadelatelier Schutte heeft voor dit ras geschikte dressuur- en springzadels.

IJslander

De tijd dat er voor de IJslander automatisch een zadel met stegen werd aangemeten is gelukkig voorbij. Ninon Schutte heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de bouw en anatomie van het IJslander paard. Resultaat zijn verschillende succesvolle modellen waarbij o.a. rekening is gehouden met de diverse gangen die het vijf-versnellingenpaard kent.

KWPN

Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. Fokdoel van het KWPN : Een prestatiepaard met een gezonde constitutie en een correct bewegingsmechanisme en fundament. Individuele constitutie van het paard zijn bepalend bij de aanmeten van een correct passend zadel.

Lippizaner

Zadelatelier Schutte werkt met diverse trainingsstallen die het Lippizaner ras trainen en verkopen. Voor de barokke paarden zijn er diverse mogelijkheden betreffende het maken van een passend zadel. Rijstijl en niveau van de ruiter blijken meestal doorslaggevend om tot een juiste keuze van zadel te komen. Voor ruggevoelige Lippizaners maken wij meestal een zadel met het eigen ontwikkelde balanskussen.

Lusitano

Ook voor de Lusitano maken wij zadels. De barokke vormgeving van het Lusitano paard is voor ons geen probleem.

Koudbloed paard

Geen paardenrug is hetzelfde. Zadelatelier maakt zadels die persoonlijk worden afgestemd op ruiter en paard. De individuele constitutie van het paard en het postuur van de ruiter zijn bepalend  in de samenstelling van een correct passend zadel.

New forest

Zadelatelier begint altijd eerst met het zoeken naar de juiste zadelboom. Ook bij het New Forest ras geldt dat de individuele constitutie van het paard en het postuur van de ruiter bepalend zijn in de samenstelling van een correct passend zadel.

NRPS

Het NRPS stamboek is het meest veelzijdige register dat Nederland rijk is. Dit houdt in dat er een grote verscheidenheid is aan anatomie van de diverse geregistreerde paarden. Individuele anatomie en postuur van paard en ruiter worden daardoor bepalend in het aanmeten van het juiste zadel.

Het Friese paard

Voor het Friese paard heeft Ninon Schutte van Zadelatelier meerdere zadels ontwikkeld. Zadels die rekening houden met de specifieke kenmerken van het Friese paardenras. Het model is in diverse uitvoeringen leverbaar. Individuele eigenschapen van het paard en de ruiter zullen uiteindelijk beslissen welke uitvoering het meest geschikt is.

Tinker/Irisch cob

De Tinker is een recreatie paard bij uitstek. Sterk, robuust en zeer betrouwbaar. Een
heerlijk paard om lange bosritten mee te maken. Toch is er de tendens dat er
steeds meer ruiters een dressuurzadel willen in plaats van een recreatie- of
veelzijdigheidszadel. Zadelatelier heeft vele zadelbomen die ongeacht  het type zadel geschikt zijn voor de Tinker.

Volbloed paard

Zadelatelier maakt zadels die persoonlijk worden afgestemd op ruiter en paard.De individuele constitutie van het paard en het postuur van de ruiter zijn bepalend in de samenstelling van een correct passend zadel. Dit geldt voor alle warmbloed, koudbloed en volbloed paarden.

Andere rassen

Staat uw ras/paard niet in de lijst. Geen probleem, ook voor andere rassen maken wij zadels. Het maken van persoonlijk afgestemde zadels blijft altijd een individuele zaak waarbij het in de basis altijd begint met het zoeken naar de juiste zadelboom voor zowel ruiter als paard.

 

Komt Zadelatelier Schutte ook bij mij op stal?

In 2017 komen wij nog in bepaalde regio’s aan huis.
Per 1 januari 2018 komt Ninon Schutte niet meer op stal. De klanten zijn welkom bij ons  in Epe. Onze partner-zadelpassers komen wel op stal bij u. Zie onder de tab
Partners welke zadelpasser in uw regio komt.

 

Inruilzadel

Het inruilen van een Schutte zadel is bespreekbaar. Echter attenderen wij u er op dat het zelf verkopen van uw gebruikte zadel meer zal opleveren. Andere merken worden niet ingeruild.

 

Atrofie

Atrofie is een afname van weefsel of orgaanmassa. Wij kunnen zadels zo aanpassen dat weefsel en spiermassa zich weer in goede staat kunnen herstellen. Dit geldt echter niet voor ieder paard. Uit een grondig vooronderzoek zal moeten blijken of er nog een kans van herstel is voor het paard.

Zadel jong paard

Vele ruiters twijfelen wanneer ze bij een jong paard over moeten gaan op een zadel dat geheel is afgestemd op de ruiter en het paard. Paard zal immers in zijn bouw nog kunnen veranderen. Zadelatelier kan u hierbij helpen en begeleiden. Zo kunnen wij samen met u een begeleidingstraject ingaan waarbij het paard voor nu en in de toekomst een goed passend zadel heeft. Vraag naar de mogelijkheden en de tarieven.

Medisch

Het is van groot belang dat u alle medische gegevens die er over uw paard bekend zijn met ons deelt tijdens de intake. Ook medische gegevens van u als ruiter zijn van belang. Denk hierbij o.a. blessures of aandoeningen.

Instructeur

Instructeurs en trainers zijn welkom tijdens een aanmeetsessie. De instructeur kent u en uw paard als geen ander. Wij stellen het echter wel op prijs dat als u expertise van derden inschakelt u dit voor  aanvang van de aanmeting bij ons meldt.

Kissing spines

Alleen bij hoge uitzondering maken wij een zadel voor een paard met kissing spines.

Wij attenderen u erop dat het maken van een zadel voor een paard met kissing spines een kostbare aangelegenheid kan zijn. Dit in verband met het frequent aanpassen van de drukverdeling in het kussen in verband met de kissing spines.

Voeding paard

Omschakeling van voedingspatroon van het paard kan van invloed zijn op het postuur. Dit kan directe gevolgen hebben op de pasvorm van een zadel.

Verhuizing paard

Verhuizing van het paard naar een andere stal kan van invloed zijn op het postuur. Dit kan directe gevolgen hebben op de pasvorm van een zadel.

Conditie paard

De algemene conditie van het paard moet tijdens het aanmeten van een zadel zo optimaal mogelijk zijn. Tijdens het aanmeten vragen wij altijd naar de medische achtergrond van het paard. De medische achtergrond kan een rol spelen in de juiste keuze van het zadel.

Welzijn paard

Bij het maken van een persoonlijk afgestemd zadel zijn uw wensen en voorkeuren van invloed. Echter zal Zadelatelier nooit een zadel maken dat volgens onze eigen overtuiging in strijd is met het welzijn van het paard.

Veearts

Veeartsen zijn welkom tijdens een aanmeetsessie. Hun medische kennis kan van belang zijn om te komen tot een juiste samenstelling van het zadel. Wij stellen het echter wel op prijs dat als u expertise van derden inschakelt u dit voor aanvang van de aanmeting bij ons meldt.

Postuur paard

Het postuur en de gezondheid van het  paard dient in optimale conditie te zijn tijdens het aanmeten van een zadel. Omdat er tijdens een aanmeting gereden wordt heeft het bijvoorbeeld geen zin om een aanmeting te doen als het paard kreupel is.

Postuur ruiter

Postuur en rijstijl zijn belangrijk om tot de juiste keuze van een persoonlijk afgestemd zadel te komen. Vandaar dat er tijdens een aanmeting altijd zal worden gereden. Mochten er meerdere ruiters op hetzelfde paard rijden vermeld ons dit dan voor aanvang van de aanmeting.

Rugproblemen paard

Wij kunnen de rugproblemen van een paard niet verhelpen. Wel kunnen wij het zadel zo maken dat er rekening wordt gehouden met de rugproblemen. Elk geval is individueel en zal ter plekke moeten worden beoordeeld. Alle medische gegevens van  een therapeut of arts zijn hierbij welkom.

Rugproblemen ruiter

Elk medisch probleem wat u als ruiter tijdens het rijden van uw paard belemmert willen wij graag weten. Wij kunnen uw medische problemen niet genezen. Wel kunnen we er rekening mee houden dat u een zadel krijgt dat het paardrijden zo aangenaam mogelijk maakt.

Fysiotherapeut paard

Fysiotherapeuten en therapeuten in het algemeen zijn welkom tijdens een aanmeetsessie. Zij kennen immers de zwakke plekken van uw paard. Wij stellen het echter wel op prijs dat als u expertise van derden inschakelt u dit voor aanvang van de aan meting bij ons meldt.

 

Van welke materialen wordt een Schutte zadel gemaakt?

Wolvulling

Elk kussen van Zadelatelier heeft een laag wolvilt verwerkt in het kussen. De rest wordt gevuld met zuiver schapenwol. Deze wol hecht zich makkelijk aan het vilt waardoor het stabiel en goed in vorm blijft.

Opvullen

Voor het opvullen van de kussens wordt schapenwol gebruikt. Dit is hetzelfde materiaal waar de kussens van Schutte zadels mee zijn gevuld.

Balans kussen

Het balanskussen van Zadelatelier is een uniek zelfontworpen constructie. Het vermogen van dit kussen zorgt voor een extra breed draagvlak en stabilisatie van het zadel, waardoor het ook uitermate geschikt is voor paarden met rugproblemen.

Lucht kussens

Zadelatelier verkoopt geen lucht. Om diezelfde reden verwerken wij geen luchtzakken in onze kussens.

Zadel kussens

Zadelatelier werkt met drie verschillende zadelkussens.
1: Keilkussen. Vlak, niet te lang en met voldoende tussenruimte.
2: Frans kussen. Met name geschikt voor de korte en/of verzonken rug.
3: Balanskussen. Breed, veel draagvlak en veel ruimte tussen de kussens.

Wrongen

Knie wrongen geven een ondersteuning aan het bovenbeen en volgen de beenligging van de ruiter. Het type wrong is afhankelijk van het postuur van de ruiter. De lengte en omtrek van het boven- en onderbeen van de ruiter zijn bepalend in het maken van de juiste keuze van wrongen.

Zadelboom

Zadelatelier Schutte maakt  gebruik van houten bomen met stalen veren en een metalen voorboom. De opspanning van de zit wordt handmatig gedaan en bepaalt het middelpunt van het zadel.

Zadelmaker

Zadelatelier Schutte werkt, samen met een ervaren Engelse zadelmaker, met haar eigen mallen en patronen. Deze kunnen steeds zo worden samengesteld dat er elke keer weer een uniek en persoonlijk afgestemd zadel ontstaat. De mallen en patronen zijn ontwikkeld door Ninon Schutte van het Zadelatelier.

Zadelmakerij

De werkplaats van Zadelatelier Schute bevindt zich in het midden van Gelderland. Vemderweg 3 – 8161 NM -Epe. Vanuit deze locatie is het ook mogelijk een zadel aan te meten. Een bezoek aan de werkplaats gaat alleen op afspraak.  0578-615921, 06-20689395 of info@zadelatelier-schutte.nl

Zadeltoebehoren

Bij uw nieuwe Schutte zadel kunnen een bijpassende singel en beugelriemen geleverd worden. Tevens verkopen wij divers onderleggers. Ook voor onderhoudsmiddelen en een zadelhoes kunt u bij ons terecht. Zie tab Accessoires.

Hoofdstellen

In 2016 en 2017 hebben wij helaas niet de mankracht om bijpassende hoofdstellen te maken.

Singels

Zadelatelier Schutte verkoopt en maakt diverse soorten lederen singels. Het belangrijkste is dat de singel vrij komt te liggen bij de ellebogen en zodoende geen wondjes kan veroorzaken. Wij kunnen de singel geheel in bijpassende combinatie maken met het zadel.

Zadeltassen

Het leersoort en de kleur van het zadel kunnen wij doorvoeren in bijpassende zadeltassen genaamd de Easy-go zadeltassen.

Kamerwijdte

De kamerwijdte wordt bepaald door de stand van voorboom. Deze moet afgestemd zijn op de breedte van de schouder. Middels een flexi-curve meten wij de schouder en rug van uw paard.

Zadellengte

De lengte van de boom bepaalt in eerste instantie of het frame binnen de grenzen van de ruglengte past. Het kussen bepaalt de totaallengte van het zadel. De rug van het paard beslist uiteindelijk welke boomlengte het meest geschikt is.

Leer

Voor al onze zadels gebruiken wij speciaal gelooid leer geschikt voor duurzame, sterke en soepele producten. Meestal is dat rundleer al wordt waterbuffel ook veel gebruikt.

Stijgbeugels

Stijgbeugels zijn bij Zadelatelier Schutte in een aantal uitvoeringen verkrijgbaar. Zo is er keuze uit roestvrij staal, koper, kunststof of een combinatie hiervan. Vaak hebben ze speciale kwaliteiten gericht op de veiligheid extra steun onder de voet of met vering voor minder belasting op de knieën.

Zadelonderhoud

Tijdens het afleveren van een nieuw zadel wordt u ingelicht over de juiste wijze van onderhoud.

Drukverdeling

Zadelatelier heeft haar eigen methode om te controleren of de drukverdeling van een zadel goed is. Een goede drukverdeling van zadel, singel en zelfs een kopstuk voorkomt pijnlijke spieren en gewrichten.

Aanvullende informatie

Zadel APK

Laat minimaal eenmaal per jaar uw zadel controleren. Pasvorm en ligging kunnen worden beïnvloed door exterieur veranderingen van het paard.

Zadelservice

Bij levering van een nieuw zadel wordt er een voortgangscontrole tussen de 3 en 6 maanden met u afgesproken. Deze service is gratis (behalve de voorrijkosten) en dient als extra controle en feedback op het geleverde zadel.

Zadelpasservice

Voor het aanmeten van een nieuw zadel komt Zadelatelier Schutte bij u thuis/op stal, binnen een straal van 80 km vanaf Epe. Tevens bent u welkom bij ons in Epe voor een consult of aanmeting. Aan de rand van ons werkgebied hebben we ook enkele locaties waar u naar toe kunt komen voor een passessie of aanmeting. U kunt hiervoor contact opnemen met Ninon (06-20689395) of Wilma (06-31515620).

Zadelspecialist

Zadelatelier Schutte heeft zich de afgelopen jaren bewezen toonaangevend te zijn als het gaat om persoonlijk afgestemde zadels voor ruiter en paard.

Zadeladvies

Wij adviseren om minimaal één keer per jaar uw zadel te laten controleren.

Zadelexpert

www.zadelatelier-schutte.nl

Bank

Zadelatelier  Ninon Schutte
ABN AMRO NL93ABNA0626951984

IBAN

IBAN: NL93ABNA0626951984
BIC: ABNANL2A

BTW

BTW nummer: NL1011.63.927.B02

KVK

KVK Nummer: 55516211

Adres

Zadelatelier Schutte
Vemderweg 3
8161 NM Epe
Ninon: 06-20689395
Wilma: 06-31515620 (kantoor)