Ninon Schutte

Ninon portretAl jong was ik al bezig met constructies en leergierig naar het leren verwerken stof en leer. Ik heb altijd de behoefte en een drive gevoeld om praktische producten te maken. Of dat nou een multifunctionele etui, tas of jas was. Hoe ingewikkelder het werd, des te leuker ik het vond om het er toch heel eenvoudig uit te laten zien.

De keuze van mijn ouders was op 16 jarige leeftijd: Of een naaimachine of het halen van een rijbewijs. Ik koos voor de naaimachine.

Hele dagen sloot ik mij op en naaide ik kledingstukken voor de hele familie. Van ochtendjassen tot colberts en lederen broeken en jassen. Natuurlijk ook voor mijzelf.

Ik volgde na de middelbare school de modevakschool en leerde vooral op mijn stageplekken erg veel. Niet alleen op ontwerp en naai-technisch gebied, maar ook over het ondernemen, concurrentie, omgang met klanten en de groothandel.

Naast het praktisch bezig zijn was paardrijden mijn grote hobby. Gewoon lekker crossen door de bossen. Maar goed, voor paarden kun je ook allerlei mooie en praktische dingen maken. Voordat ik een zadel durfde te maken was eerst een set zadeltassen aan de beurt. Daarna hoofdstellen, borsttuigen en uiteindelijk mijn eerste zadel. Weliswaar boomloos, maar voor het inzicht in verhoudingen en constructies wel weer erg leerzaam en motiverend.

Bij alles wat ik nu of in de toekomst ga doen, zal het praktisch bezig zijn mijn motivatie zijn. Of dat nu werk of persoonlijke interesse betreft. Want ook het paardenlijf zelf; de spieren, motoriek en gedrag hoort bij mij en mijn interesses.

2007 begin Zadelatelier Schutte

Mijn bedrijf Zadelatelier Schutte is ontstaan uit het idee dat ik niet alleen zadels maak en repareer, maar ook bijzondere producten en diensten lever die bij de term ‘atelier’ passen.

Zadelatelier Schutte

Ik kan zelf intens genieten als ik met mijn paard aan het werk ben en kan me dan ook goed verplaatsen in een andere ruiter met paard en met het idee dat zij datzelfde gevoel nastreven. Paardrijden is een complex geheel van techniek en gevoel. Een zadel is een onderdeel dat daar een stimulerende maar ook een storende factor in kan zijn. De eer van mijn werk is dat ik ruiter en paard kan helpen dit onderdeel te optimaliseren.

Hoe meer ik weet van zadels, paardenruggen en rijstijlen, hoe complexer het geheel kan worden. Ik probeer dan ook altijd weer terug naar de basis te gaan.

De techniek die bij het maken en aanpassen van een zadel komt kijken moet worden omgebogen naar een gevoel die het paard en ruiter tijdens het werk laten zien. En dat is ontspanning, balans en plezier.