Werkwijze

Stap 1: Intake

intake zadelatelier-schutteBij het aanmeten van een nieuw zadel wordt er eerst een intakegesprek gehouden. Zadelatelier Schutte stelt haar zadels samen in goed overleg met de ruiter. Het is daarom van groot belang om zoveel mogelijk informatie over u en uw paard te ontvangen. Hoe meer informatie wij hebben des te beter kunnen wij samen met u een persoonlijk afgestemd zadel maken. Hiervoor vragen wij u het intakeformulier in te vullen op onze site. U kunt ons telefonisch of via de mail bereiken voor een afspraak. Houd u er rekening mee dat een aanmeetsessie 2,5 uur duurt. Tijdens het aanmeten nemen wij u stap voor stap mee langs alle onderdelen van het zadel.

Stap 2: Controle

controle paardAlgemene controle van het paard op conditie, anatomie en bouw. Het postuur en conditie van uw paard zijn het meest bepalend voor de uiteindelijke samenstelling van uw nieuwe zadel. Met name de conditie van de rug van het paard wordt extra onder de loep genomen. Via een schoftafdruk wordt alvast de kamerwijdte van het zadel bepaald. De lengte van de paardenrug en het postuur van de ruiter bepalen verder welke boomlengte het meest geschikt zal zijn.

Stap 3: Zadel modelzadelboom

Ten derde kijken we naar de stroomlijning van de rug. Daarbij rekening houdend met  rastypische kenmerken, leeftijd en kwaliteiten van het paard. Op stand zullen verschillende zadelmodellen worden gepast in de verschillende uitvoeringen en onderkussens. We selecteren een aantal om mee te kunnen testrijden. Alle modellen hebben een unieke boom die per ras en model zijn ontwikkeld.

Stap 4: Testrijden

testrijden met zadel

Tijdens het passen kan er op het paard gereden worden met een paszadel van voorkeur. De gangen van het paard, de bewegingen en de ligging van het zadel worden geanalyseerd tijdens het rijden.

Houding, postuur, rijstijl en persoonlijke voorkeur van de ruiter zijn verder bepalend om tot een juiste samenstelling van het zadel te komen. Denk hierbij aan de grootte van de wrongen en lengte van de zweetbladen. Gedragingen van het paard zijn verder weer bepalend bij de keuze van het juiste zadelkussen.

Stap 5: Het kussen

Om tot een juiste keuze van het kussen te komen wordt onder andere gekeken naar de lengte, draagvlak, tussenruimte en vulruimte.het kussen testen

Zadelatelier Schutte beschikt over meerdere soorten kussens;

  • het traditionele keilkussen, een compact basis kussen;
  • het Franse kussen: geheel gestroomlijnd en kort van snit bij de lendenen en schouder;
  • het balanskussen; een zelf ontwikkeld en nergens anders verkrijgbaar kussen met veel draagvlak, balans en een gelijkmatige drukverdeling.
Stap 6: Wrongen

wrongenLengte en omtrek van het boven- en onderbeen van de ruiter zijn bepalend in het maken van de juiste keuze van de wrongen. Maar ook rijstijl en persoonlijke voorkeur tellen mee. Zadelatelier Schutte neemt tijdens het aanmeten diverse voorbeelden van wrongen mee. Deze kunnen geheel naar wens worden aangemeten.

Stap 7: Zweetblad

ZweetbladKeuze van wrongen en zithouding zijn factoren waarmee rekening wordt gehouden als het gaat om de positie van de zweetbladen. De lengte van het been bepaalt de positie en lengte van het zweetblad. Dus naar voren gesteld of juist wat rechter naar beneden.

 

Stap 8: Leerkeuze

serviceDe kleurkeuze van het leer is een kwestie van persoonlijke smaak. Tijdens het maken van de keuze wordt u naast de kleur ook ingelicht over de diverse type leersoorten waarvan uw zadel gemaakt kan worden. Wij werken vooral met rund- en/of buffelleer. Biesjes en lakleerdetails in de zitting zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. De keuze is aan u.

Stap 9: Maakproces

maakprocesHet maken van het zadel duurt ca. 8  weken.

Zadelatelier Schutte werkt met haar eigen mallen en kan deze precies zo aanpassen zodat er elke keer weer een uniek en persoonlijk afgestemd zadel ontstaat. Het uiteindelijke zadel zal vervolgens in Engeland voor u worden gemaakt. Daar beschikken ze over de mallen van Zadelatelier Schutte en stellen ze het zadel samen zoals u met ons heeft afgesproken.

Stap 10: Aflevering

aflevering zadelNa 8 tot 10 weken kunt u op uw nieuwe zadel rijden. Tijdens deze sessie van 1.5 uur  balanceren we de vulling uit om u en uw paard de beste start te geven.
Pas dan kunnen ruiter en paard zich volledig concentreren op betere prestaties. Welke rijdiscipline u ook volgt, een goed passend zadel verhoogt het rijplezier.

 

Stap 11: Service

garantieBij levering van het zadel zal met u een termijn worden besproken voor een controle/service afspraak. Hierbij worden zadel, paard en ruiter nogmaals al rijdend bekeken. Een eventuele bijvul-aanpassing van het zadel wordt ter plekke gedaan. Het consult (inclusief bijvullen) is gratis en dient om uw feedback te krijgen over het geleverde zadel. De voorrijkosten worden wel berekend.

Stap 12: Prijzen

De prijs van een Schutte zadel is vanaf € 2.350,00 tot maximaal € 2.800,00.

Stap 13: Garantie

U heeft één jaar garantie op de constructie van een Schutte zadel. Op de zadelboom geeft Zadelatelier Schutte u een garantie van drie jaar.

Stap 14: Afspraak

afspraakVoor een afspraak kunt u contact opnemen met Ninon of Wilma, resp. 06-20689395 / 06-31515620 of mail naar info@zadelatelier-schutte.nl

Stap 15: Vragen

Vragen? Bel of mail ons gerust:
Ninon 06-20689395 of Kantoor Wilma 06-31515620 of mail naar info@zadelatelier-schutte.nl

Wilt u onze zadels geheel vrijblijvend voelen, ruiken en bekijken? Maak dan een afspraak op onze werkplaats in Epe. Wij zullen dan de tijd nemen om u uitleg te geven over onze zadels en werkwijze.